Billey Preloader

Jak si zajistit nejvyšší příjem z nemovitosti

Jak si zajistit nejvyšší příjem z nemovitosti

Jak si zajistit nejvyšší příjem z nemovitosti

Jak se bude v příštích pár letech vyvíjet trh s nemovitostmi? Proč před prohlídkou bytu upéct rohlíky? A proč při prověřování nájemníka napsat do firmy, ve které pracuje? To všechno vysvětlil jednatel Dobré správy Zdeněk Šimůnek v podcastu s názvem „Vím, jak si zajistíte nejvyšší příjem z vaší nemovitosti.“

Zdeněk Šimůnek si v roce 2016 splnil sen a propojil svoji vášeň k realitám s touhou pomáhat lidem. Založil společnost Dobrá správa. Od té doby pomáhá vlastníkům nemovitostí šetřit čas a peníze tím, že jim pomáhá najít spolehlivého nájemce a postarat se o hladký průběh celého pronájmu: komunikaci s nájemcem, opravy, průběžné kontroly bytu a další činnosti.

O tom, jak neusnout na vavřínech a zbytečně při pronájmu nemovitosti neztrácet peníze, mluví s Jiřím Brédou v epizodě podcastu Vím, jak…

Jiří: Na co si mám dát pozor, když chci řešit nájem své nemovitosti?

Zdeněk: Je nutné hlídat několik aspektů, které do sebe zapadají. Prvním z nich je stav bytu. Ideální je, když si chodíte v průběhu nájmu byt kontrolovat. Stačí deset vteřin v bytě a zjistíte, jak se k němu nájemník chová, jestli má uklizeno, jestli něco poničil.

„O každou investici je potřeba se starat. A u nájemního bytu to platí dvojnásob.“

Další je pak výnosnost nájemného. Nezapomínejte na valorizaci a navyšování nájmu. Někdy si řeknete, že 500 Kč měsíčně nic není, ale ve výsledku je to 6 000 za rok.

U nájemních bytů není nutné sledovat jen ten samotný nájem, ale i hodnotu bytu, prodejní cenu. Protože se může stát, že z nějakého důvodu ve vaší lokalitě bude velký zájem o byty a cena poroste. Budete mít příležitost za výhodných podmínek byt prodat a pořídit si lepší.

Jak neusnout na vavřínech a zbytečně neztrácet peníze při pronájmu nemovistosti

Jiří: Je ještě něco dalšího, co je potřeba sledovat?

Zdeněk: Rozhodně trh. Je důležité plánovat a počítat s tím, že trh má nějaký vývoj. Sledovat ekonomické a politické informace, vědět, jestli nájemné bude růst, nebo klesat, a podle toho se zařídit.

Teď jsme například zažili největší pokles a následný vzestup nájemného během tří let. Na začátku pandemie došlo k obrovskému propadu. Odjeli nám studenti, zahraniční hosté, pracovníci ze zahraniční. A najednou vznikl na trhu přetlak a ceny klesaly. Pokud jste chtěli mít pronajatý byt, museli jste s cenou dolů. Ceny klesly až o 30 %.

Naopak ve chvíli, kdy se začal trh srovnávat a začal růst, studenti se vraceli do škol a tak dále, přišla válka a příchod ukrajinských uprchlíků, kteří zaplavili trh s nemovitostmi. A tam jsme dokonce zaznamenali až 20% nárůst oproti původním cenám. To znamená, tam mezi rokem 2020 a třetím kvartálem roku 2022 byl až 50% rozdíl.

Poslechněte si všechny tipy a triky během 30 minut

Jak najít toho pravého nájemce? A co rozhodně nezapomenout napsat do smlouvy? Poslechněte si celý rozhovor na Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových platformách.